„Златан Дудов. Правият път към киното“ от доц. Александър Донев*

През 2023-та се навършват 120 години от рождението на царибродчанина Златан Дудов /1903 – 1963/ – най-известният български режисьор, драматург и сценарист, живял и творил в Германия.
По този случай Институтът за изследване на изкуствата на БАН, сектор „Екранни изкуства“, с автор доц. д-р Александър Донев, реализираха проектът „Един българин – класик на германското кино Златан Дудов“, който чрез редица събития отбелязаха животът и невероятното творческо наследство на Златан Дудов в световната кинематография.

Серията събития завършиха в представяне на книгата на доц. д-р Донев „Златан Дудов. Правият път към киното. От Цариброд през София към Берлин“. „Тази книга се опитва да запълни една празнина и да коригира поредица неточни или погрешни твърдения за ранните години на Златан Дудов /1903-1963/.“, пише доц. д-р Александър Донев.

Zlatan Dudov

„Златан Дудов. Правият път към киното. От Цариброд през София до Берлин“, от Александър Донев, корица

Според мен съществена част от проблема, отнасящ се до липсата на признание за кинематографиста, роден в Цариброд/ Димитровград на 30 януари 1903 г., не е това, че е полузабравен, споделя авторът във въведението на книгата.

Именно неразбирането кой точно е Златан Дудов, какво е постигнал и какво ни е оставил всъщност представлява главната причина името му и приносите му толкова лесно да потънат в забрава. Затова ми се струва важно днес, продължава доц. Донев, 60 години след смъртта му при нелепа автомобилна катастрофа, да започнем отначало нашата експедиция по киноархеология, за да припомним кой е Златан Дудов и защо си струва да помним неговата история.

Благодарение на сътрудничеството с доц. д-р Александър Донев, staricaribrod.org има честта ексклузивно да Ви предостави възможността да се докоснете до това най-ново и задълбочено изследване на живота и творчеството на Златан Дудов. Изказваме своите специални благодарности!

Приятно четене!

„Златан Дудов. Правият път към киното“ – Натиснете тук.

Издаването на книгата се реализира с подкрепата на Столична община, програма „Култура“, Направление „София – творчески град на киното (под егидата на ЮНЕСКО)“

*доц. д-р Александър Донев е роден на 6 юни 1961 г. в Димитровград. Завършва НАТФИЗ (тогава ВИТИЗ) през 1988 г. Работи като редактор в списание „Кино“ (до 1991 г. „Киноизкуство“) и като управител на издателство „Народна култура“. Има опит като заместник-програмен директор на БНТ и изпълнителен директор на НФЦ, продуцент и филмов разпространител. Автор на филми като режисьор и сценарист, и на многобройни публикации като кинокритик от 1984 г. до днес. Доцент в Института за изследване на изкуствата при БАН и преподавател в НАТФИЗ. Публикува книгите: „Помощ от публиката. Българските филми и техните зрители в началото на ХХI век“ (2018); „Независимите в киното. От Едисон до Нетфликс“ (2019), „Картографиране на филмовата неопитоменост. Независимо, аматьорско и алтернативно кино в България след 1989 година“ (2021). Преводач от немски, заедно с Гергана Фъркова, на книгите „От Калигари към Хитлер. Психологическа история на германското кино“ (1991) от Зигфрид Кракауер и „Съчинения по естетика на медиите“ (2022) от Валтер Бенямин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *